Fasola półksiężycowata to duża, smaczna roślina strączkowa, która jest przepyszna na świeżo, w puszce lub mrożona. Jeśli zastanawiasz się jak uprawiać fasolę półksiężycowatą, to jej uprawa przypomina hodowlę fasoli strączkowej. Wszystko czego potrzebujesz to dobrze przygotowana gleba, słońce, ciepło i kilka miesięcy od momentu zasiewu do zbiorów.

Kiedy sadzić fasolę półksiężycowatą?

Uprawa tej fasoli wymaga ciepłych, słonecznych warunków. Strąki dojrzewają przez 60 do 90 dni w temperaturze około 21 stopni Celsjusza. Chociaż nie jest ona trudna w uprawie, czas na posadzenie fasoli jest ważny, ponieważ są to mrozoodporne rośliny jednoroczne. Trzeba też wiedzieć, kiedy zbierać fasolę półksiężycowatą, aby uniknąć zdrewniałych, gorzkich strąków.

Jeśli chcesz mieć przeszczepy, wysiewaj nasiona w pomieszczeniu na trzy tygodnie przed ostatnim oczekiwanym mrozem. W celu bezpośredniego wysiewu, nasiona należy sadzić w przygotowanych do tego celu grządkach na zewnątrz, trzy tygodnie po ostatnich mrozach i gdy temperatura wynosi co najmniej 18 stopni Celsjusza, stale przez co najmniej tydzień.

Uprawę fasoli najlepiej prowadzić w temperaturze od 21 do 28 stopni Celsjusza. Sadząc fasolę półksiężycowatą, staraj się ustalić czas uprawy tak, aby strąki ustabilizowały się przed najcieplejszą częścią lata.

Jak uprawiać fasolę półksiężycowatą?

Wybierz miejsce w ogrodzie, które będzie nasłonecznione przez cały dzień. Weź trochę dobrze zgniłego kompostu lub obornika i głęboko spulchnij glebę.

Idealne pH gleby wynosi od 6,0 do 6,8. Ziemia powinna być dobrze odwodniona, ponieważ nasiona mogą nie wykiełkować a korzenie zgnić. Nasiona należy sadzić na głębokość co najmniej 2,5 cm.

Po wykiełkowaniu roślin, sadzonki należy przerzedzić w odległości 10 cm od siebie. Jeśli sadzisz odmianę winorośli, ustawiaj słupki, gdy rośliny mają kilka par prawdziwych liści. W przypadku fasoli krzewiastej użyj koszyków po pomidorach, aby podtrzymać ciężkie łodygi nośne.

Fasola półksiężycowata nie potrzebuje dodatkowego azotu i powinna być jedynie osłonięta słomą, liśćmi lub nawet gazetami, aby utrzymać chwasty na uboczu. Należy zapewnić co najmniej 2,5 cm wody w tygodniu.

Kiedy zebrać fasolę?

Przy zachowaniu należytej ostrożności, fasola może zacząć kwitnąć już po kilku miesiącach, a wkrótce potem założyć strąki. Strąki powinny być jasnozielone i jędrne, gdy są gotowe do zbioru. Najlepszy smak i konsystencja pochodzą z młodszych strąków. Stare tracą część zielonego koloru i stają się grudkowate, wypełnione twardymi nasionami.

Fasola krzewiasta będzie gotowa w ciągu około 60 dni, a odmiany winorośli w ciągu 90 dni. Wszystkie te piękne fasolki, niełuskane, przechowuj w lodówce przez 10 do 14 dni.