Fasola jest jednym z najpopularniejszych dodatków do domowego ogrodu warzywnego. Pyszna fasola jest nie tylko łatwa w uprawie, ale także może rozwijać się stopniowo po posadzeniu. Zarówno hybrydowe, jak i otwarte odmiany zapylane oferują hodowcom wiele możliwości wyboru. Wybór fasoli dobrze dopasowanej do własnego regionu uprawy pomoże zapewnić obfite zbiory. Jedna z odmian, Bountiful bush, jest szczególnie ceniona za swoją wigor i trwałość.
Fakty związane z uprawą fasoli
Od końca XIX wieku uprawiano fasolę ze względu na jej jednolitość i zdolność do wytwarzania dużej ilości strąków. Fasola Bountiful, dojrzewająca już po 45 dniach od posadzenia, stanowi doskonały wybór zarówno do wczesnych, jak i późnych nasadzeń w ogrodzie warzywnym.
Mimo nieco jaśniejszego koloru, strąki fasoli Bountiful osiągają często długość 17 cm w trakcie długich zbiorów. Duże zbiory bez sznurka i solidne strąki czynią je idealnymi do puszkowania lub zamrażania.
Pielęgnacja fasoli
Uprawa fasoli Bountiful jest podobna do uprawy innych odmian fasoli zielonej. Pierwszym krokiem będzie uzyskanie nasion. Ze względu na popularność tej odmiany jest prawdopodobne, że można ją łatwo znaleźć w lokalnych szkółkach lub centrach ogrodniczych. Następnie trzeba będzie wybrać najlepszy czas sadzenia. Można to zrobić określając ostatnią datę mrozu w strefie uprawy. Piękne krzewy fasoli nie powinny być sadzone w ogrodzie, dopóki nie minie ryzyko na pojawienie się mrozu.
Aby rozpocząć siew fasoli Bountiful przygotuj wolną od chwastów rabatę ogrodową, która uzyskuje dostęp do pełnego słońca. Podczas sadzenia fasoli najlepiej, aby duże nasiona były wysiewane bezpośrednio na grządkę. Nasiona należy sadzić zgodnie z instrukcją zawartą w opakowaniu. Po posadzeniu nasion na głębokość około 2,5 cm., należy dokładnie podlać rząd. Aby uzyskać najlepsze rezultaty temperatura gleby powinna wynosić co najmniej 21 C. Sadzonki fasoli powinny wydostać się z gleby w ciągu jednego tygodnia od posadzenia.
Przy uprawie fasoli Bountiful ważne jest, aby hodowcy nie stosowali nadmiaru azotu. Spowoduje to pojawienie się bujnych i dużych krzewów, ale bardzo nielicznych strąków. Przepełnienie, jak również brak stałej wilgotności, są jednymi z najczęstszych powodów rozczarowania zbiorem.
Aby przedłużyć zbiory, należy często zbierać obfite strąki. Można je zbierać po osiągnięciu odpowiedniej wielkości, ale zanim znajdujące się w nich nasiona staną się zbyt duże. Zbyt dojrzałe strąki stają się twarde, włókniste i mogą nie nadawać się do jedzenia.
Fasola to moje ulubione warzywo, a odmiana Bountiful jest bardzo smaczna i odporna na choroby.
Łukasz poleca regionalną stronę praca bielsko
Do oświetlenia przydomowego ogrodu z pewnością przyda się mocna i stylowa lampa ogrodowa.
Czasami strąki fasoli stają się grube i wtedy są niesmaczne. Całe szczęście u mnie to zjawisko praktycznie nie występuje, a jak u Was?
Potrzebna wycena nieruchomości? Zapraszam.
Dysk Twojego komputera nie może się uruchomić? Odzyskiwanie danych z dysku twardego to sposób na uratowanie ważnych plików!