Fasola, wspaniała fasola! Jako druga po pomidorze najpopularniejsza roślina ogrodowa. Nasiona fasoli można zachować do wykorzystania w następnym sezonie. Pochodzące z południowego Meksyku, Gwatemali, Hondurasu i Kostaryki fasole są ogólnie klasyfikowane według ich zwyczaju wzrostu i prawie wszystkie odmiany mogą być zachowane przez nasiona do wykorzystania w przyszłości.

Każda liczba nasion warzyw i owoców może być zachowana z rośliny macierzystej do przyszłego siewu, jednak pomidory, papryka, fasola i groch są najprostsze, nie wymagają specjalnego traktowania przed przechowywaniem. Wynika to z faktu, że rośliny fasoli i tym podobne są samopylne. Jeśli napotkasz rośliny, które zapylają się krzyżowo, powinieneś mieć świadomość, że z nasion mogą powstać rośliny niepodobne do roślin macierzystych.

Nasiona ogórków, melonów, kabaczków i dyń są zapylane krzyżowo przez owady, co może mieć wpływ na jakość kolejnych roślin wyhodowanych z tych nasion.

Jak zachować nasiona fasoli?

Zbieranie nasion z fasoli jest łatwe. Kluczem do uratowania nasion fasoli jest umożliwienie dojrzewania strąkom na roślinie, aż wyschną i zaczną brązowieć. Nasiona rozluźnią się i będzie można usłyszeć grzechotanie wewnątrz strąka przy potrząsaniu. Proces ten może trwać miesiąc.

Po wyschnięciu strąków na roślinie, nadchodzi czas na zbiór nasion. Usuń strąki z roślin i połóż je do wyschnięcia przez co najmniej dwa tygodnie. Po dwóch tygodniach od zbioru strąków należy je wyłuskać lub pozostawić nasiona w strąkach do sezonu sadzenia.

Przechowywanie nasion fasoli

W przypadku przechowywania nasion, należy je umieścić w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku lub innym pojemniku. Różne odmiany fasoli mogą być przechowywane razem, ale zawinięte w indywidualne papierowe opakowania i wyraźnie oznakowane nazwą, odmianą i datą zbioru. Nasiona fasoli powinny być przechowywane w chłodnym i suchym miejscu, w temperaturze około 0-5 C. Lodówka jest doskonałym miejscem do przechowywania nasion fasoli.

Aby nasiona fasoli nie pleśniały z powodu wchłaniania zbyt dużej ilości wilgoci, do pojemnika można dodać odrobinę żelu krzemionkowego. Żel krzemionkowy jest używany do suszenia kwiatów i można go kupić luzem w sklepie z artykułami rzemieślniczymi.

Sproszkowane mleko jest kolejną opcją w wykorzystaniu jako środek osuszający. Jedna do dwóch łyżek sproszkowanego mleka owiniętego w kawałek serwetki lub tkanki będzie nadal absorbować wilgoć z pojemnika nasion fasoli przez około sześć miesięcy.

Zachowując nasiona fasoli, używaj raczej odmian z otwartym zapylaczem niż hybryd. Często nazywane „roślinami dziedzicznymi”, rośliny o otwartym zapyleniu mają cechy przekazane przez roślinę macierzystą, które powodują, że wydają podobne owoce i zawiązują nasiona, co daje podobne rośliny. Upewnij się, że wybierasz nasiona z rośliny macierzystej, które pochodzą z najbardziej energicznego, najlepiej smakującego okazu w Twoim ogrodzie.