Hodowla fasoli jest łatwa, ale wielu ogrodników zastanawia się, kiedy należy ją zbierać? Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju fasoli, którą uprawiasz i od tego, jak chciałbyś ją zjeść.

Zbiory zielonej fasoli

Najlepiej zbierać fasolę, gdy jest jeszcze młoda i delikatna, a przed pojawieniem się nasion w środku, które się uwidaczniają, gdy dokładnie patrzy się na strąk.

Jeśli będziesz zbyt długo czekać, by zbierać fasolę, nawet o dzień lub dwa, będzie ona twarda, gruba, zdrewniała i żylasta. To sprawi, że nie nadadzą się one na Twój stół obiadowy.

Zbiór fasoli dla strąków

Fasola muszlowa może być zbierana jak fasola szparagowa i spożywana w ten sam sposób. Najlepszy czas na zbieranie fasoli do jedzenia to okres, w którym fasola jest jeszcze młoda i delikatna, a nasiona w środku są wyraźnie widoczne, gdy patrzy się na strąk.

Zbiór fasoli muszlowej jako fasoli jadalnej

Fasola w łupinach jest często zbierana w stanie suchym, więc nie trzeba czekać, aż wyschnie. Zbiór fasoli, gdy jest ona delikatna lub “zielona” jest w doskonałym pomysłem. Najlepszy moment na zbiór fasoli tą metodą to czas, kiedy fasola w środku wyraźnie się rozwinie, ale przed wyschnięciem strąka.

Jeśli zbierasz fasolę w ten sposób, upewnij się, że dokładnie ją ugotowałeś, ponieważ wiele ziaren łupinowych zawiera substancje chemiczne, które mogą powodować wydzielanie się gazu. Substancja ta rozkłada się podczas gotowania fasoli.

Jak zbierać i suszyć fasolę?

Ostatnim sposobem na zebranie fasoli łuskanej jest zebranie jej w postaci suchej. W tym celu należy pozostawić fasolę na pnączu do momentu, aż strąk i fasola będzie sucha i twarda. Po wysuszeniu fasola może być przechowywana w suchym, chłodnym miejscu przez wiele miesięcy, a nawet lat.