Sushi można jeść na kilka sposobów, jednak jego podstawową bazą jest: zaprawiony ryż, arkusze nori, ryby, owoce morza oraz warzywa. Tradycją są spektakularne dodatki takie jak: imbir, wasabi czy sos sojowy. Na tym jednak przygoda sushi się nie kończy. Jest mnóstwo składników, które Japończycy z chęcią ze sobą łączą, a zwykli amatorzy sushi, nie mają o tym pojęcia. Poznaj więc rodzaje tego przysmaku.

Podstawowe rodzaje

  • Nigiri – cienka warstwa wasabi, porcja ryżu oraz porcja surowej ryby, kalmara, ośmiornicy, krewetki lub japońskiego omleta na wierzchu. Wszystko ma owalny kształt. To właśnie Nigiri było spożywane jako jedna i początkowa z form sushi.
  • Hosomaki – podstawowa rolka maki, składająca się z nori, ryżu oraz jednego dodatku, np. ryba – (tuńczyk, łosoś, węgorz), krewetki lub warzywa (awokado, ogórek, rzodkiew).
  • Futomaki – bogatsza wersja maki. Składa się przeważnie z czterech dodatków. Zazwyczaj znajdziemy tu: ryby, owoce morza, warzywa, grzyby lub serek. Wszystko zależy od upodobań klienta.
  • Uramaki – często się mówi „odwrócone maki”. W tej kombinacji to ryż jest na wierzchu, a nori i pozostałe dodatki – wewnątrz. Popularność zdobyła amerykańska uramaki, czyli California maki (ogórek, awokado, surimi).
  • Sashimi – kompozycja bez ryżu, podawana jako danie na talerzu. Zazwyczaj są to plastry ryb oraz warzyw. Odmianą sashimi jest sashimi roll, w których dodatki zawinięte są w omlet japoński lub papier ryżowy.

Inne rodzaje sushi

  • Temaki – inaczej mówiąc „lodowe rożki” (nazwa pochodzi od ich kształtów). Zamiast wafla, mamy arkusz nori, wypełniony ryżem oraz innymi dodatkami. Cała kompozycja wyglądem przypomina lody.
  • Sushi bowl – danie bez zawijania składające się z ryżu, ryb, owoców morza, warzyw oraz tradycyjnych dodatków. Potrawa podawana w dużej misce.
  • Tempura maki – różne rodzaje maki, zawijane w cieście oraz smażone w głębokim oleju z chrupiącą i pyszną otoczką.
  • Gunkan maki – łódeczki ryżu + dodatki, owinięte starannie arkuszem nori.
  • Temari sushi – kuleczki ryżu z dodatkami. W tym daniu, szczególną uwagę przywiązuje się do wyglądu. Ma być gustownie i dekoracyjnie.
  • Inari sushi – smażone na głębokim oleju, „kieszonki tofu”, wypełnione zaprawionym ryżem.
  • wszystkie wymienione powyżej rodzaje sushi dostępne są na stronie Gold Sushi – sprawdź restaurację.

Składniki bez których nie wyjdzie tradycyjne sushi

  • Ryż do sushi – jest głównym składnikiem kuchni japońskiej. Do przyrządzania tradycyjnego sushi, wykorzystuje się ryż o owalnym kształcie. Składnik ten, po ugotowaniu świetnie się klei co ułatwia zwijanie rolek.
  • Nori – czyli nic innego jak jadalne wodorosty, suszone i podpieczone. Zazwyczaj można je spotkać jako cienkie, sprasowane arkusze. Pod wpływem wilgoci nabierają odpowiedniej elastyczności i scalają potrawę w bi naruszonej formie.
  • Wasabi – chrzan japoński o mocnym smaku. Może być podany jako dodatek.
  • Sos sojowy – sfermentowane ziarna soi i pszenicy. Zadaniem sosu jest podkreślenie smaku ryby.
  • Marynowany imbir – spożywa się goy, aby oczyścić kubki smakowe. Dzięki temu, smaki nie mieszają się, a my możemy cieszyć się kunsztem różnych potraw.